O tretmanu

Tretman se obavlja na prostirci od prirodnih materijala. Tijekom tretmana klijent je odjeven, u ležećem ili sjedećem položaju (moguć je rad na osobama u kolicima). Sam tretman traje oko 45min, uz uvodni razgovor i završno savjetovanje oko sat vremena.

Da bi se dobila maksimalna dobrobit od tretmana korisno je držati se nekih preporuka :

  • Primatelj treba biti odjeven u laganu i udobnu pamučnu odjeću jer je važno da tijelo ima prostora za slobodno pokretanje.
  • Ne treba jesti veće obroke 2-3 sata prije tretmana, iz razloga što bi pokreti i pritisci na torzo u ležećem položaju mogli uzrokovati nelagodu. Na dan tretmana ne treba piti alkohol.
  • Preporučljivo je uzeti dovoljno vremena da se na tretman ne stigne u žurbi, a poslije tretmana isto ne treba žuriti.
  • Poslije tretmana dobro je popiti nekoliko čaša vode da se tijelu pomogne u eliminaciji oslobođenih suvišnih tvari iz organizma.

Na tretmanu osoba dobiva i upute o mogućnostima promjene u različitim područjima života, poput savjeta o tjelovježbi i prehrani. Kako je prehrana jedna od osnovnih funkcija u našem životu shiatsu učenje je prihvatilo važnost prehrane i njenog utjecaja na organizam. Tu nastaje dodirna točka između shiatsua i makrobiotike.

Makrobiotika promatra hranu kao energiju i informaciju koju unosimo u tijelo. Svaka namirnica nosi u sebi kvalitetu određene energije i kad se unosi, utječe na promjenu stanja u tijelu. Svijest i znanje o tome donosi mogućnosti u očuvanju ravnoteže u tijelu, i što je vrlo bitno, mogućnosti liječenja poremećaja odabirom adekvatne prehrane.

Učinci tretmana:

Trenutni učinci shiatsu tretmana razlikuju se od čovjeka do čovjeka. Ono što je zajedničko svima je osjećaj opuštenosti i dobrobiti. Zbog dubokog opuštanja i stimuliranja glavnih tjelesnih sustava, moguće je osjetiti neke tjelesne reakcije. Moguć je osjećaj hladnoće, a ponekad i simptomi slični gripi ili prehladi, lagana probadanja ili bolovi, pospanost, glavobolja i sl. Takvi simptomi, ukoliko se pojave, ne traju duže od dan-dva i pozitivni su znaci eliminacije i početka procesa iscjeljenja organizma. Tada je najbolje dobro se naspavati kako bi tijelo moglo obaviti svoj posao.

Koliko često shiatsu?

Odgovor na to pitanje varira od osobe do osobe, a ovisi i o životnoj situaciji u kojoj se osoba nalazi. Najbolje je primiti shiatsu onoliko često koliko osjetimo potrebu za dodirom, podrškom, opuštanjem, punjenjem baterija, ali u pravilu preporučuje se da između dva tretmana prođe barem tjedan dana. Shiatsu tretman inicira mnoge tjelesne i psihološke procese za čije je potpuno odvijanje potrebno određeno vrijeme.

Kad su specifične tegobe u pitanju obično se za akutna stanja preporučuje serija od 2 do 5 tretmana, (pri čemu je razmak između prva dva nešto kraći). Za kronične, dublje ukorijenjene tegobe od 5 do 10 ili više tretmana sa razmakom od 7 dana. Tegobe koje nastaju godinama ne mogu se riješiti u kratkom vremenu i pritom treba poštivati prirodan ritam tijela. Za ljude koji proživljavaju intenzivan stres idealno bi bilo primiti tretman tjedno kao preventivu.

Posebna stanja:

Postoje određena stanja na koja treba upozoriti shiatsu praktičara kako bi on prilagodio tretman. Upozorite nas ako:

  • ste trudni – u trudnoći se ne koriste dinamičke tehnike i ne tretiraju se određene zone tijela
  • imate osteoporozu – kako bismo prilagodili svoj pritisak
  • negdje na tijelu imate kontuzije, upaljenu kožu, rane, čireve, hernije, lomove kostiju ili neke druge ozljede – kako ih ne bi previdjeli ispod odjeće

Kod određenih stanja (npr . bolesti srca, težih psihičkih poremećaja…) shiatsu se primjenjuje uz suglasnost liječnika, a u određenim stanjima shiatsu se odgađa za vrijeme njihovog trajanja (npr. za vrijeme kemoterapije, akutnih upalnih stanja s visokom temperaturom i sl.). Upozorite nas na svoje stanje kako bismo Vam mogli kvalitetnije pomoći.

Comments are closed.