Yin i yang

Teorija yina i yanga predstavlja jedan je od temeljnih koncepata istočnjačke filozofije i medicine. Yin i jang su dvije međusobno oprečne značajke, dva polariteta prisutna u svemu pojavnome u ovom univerzumu.

Pokretačka snaga koja potiče razvoj i promjene u svemu što postoji, a koja sadrži suprotstavljene značajke yina i yanga na istoku je poznata kao Ki. Za Ki se kaže da ima i dinamični (yang) i ograničavajući/pasivni (yin) aspekt. Yang tako označava aktivnost, vidljiv je izvana, na površini; dok yin označava pasivno, u dubini je, no iz pozadine daje podršku aktivnostima yanga.

Yin i yang stalno su u stanju kretanja i promjene, prisutni u svemu. Sve u prirodi nastaje iz suprotnosti i diferencijacije. Vjetar puše zbog razlika u temperaturi i tlaku, voda teče zbog razlike u visini terena. Novi život začinje se zbog postojanja seksualne diferenciranosti. Istočnjačka filozofija razumijeva bit prirode kao energiju, a kako energija sadržava oprečne karakteristike yina i yanga, sve u njoj je u stanju neprekidne promjene i kretanja.

Jedan jednostavan primjer pomoću kojeg je, kroz analogiju, moguće predstaviti si odnos yina i yanga, jest pisanje kredom po ploči. Slova na ploči mogu se vidjeti jer bijeli trag krede ostaje na tamnoj podlozi. Isto tako yang je očit, na površini i može se jasno percipirati. Yin, kao pozadina koju često i ne primjećujemo, omogućuje yangu da se izrazi. Ovaj odnos nalazi se posvuda, u bezbrojnim primjerima. Yang je uvijek na površini, vidljiv je i uvijek podržan od yina koji je u pozadini.

Iako yin i yang posjeduju suprotne karakeristike i egzistiraju u različitim dimenzijama međusobno se ujedinjuju da bi ostvarili temeljne funkcije života. Tako je, na primjer, tijelo yang, a um yin. Život individue funkcionira kroz njihovo jedinstvo.

Teorija yina i yanga opisuje kako se životna energija – Ki diferencira u različite kvalitete i kako se te kvalitete ponašaju u interakciji. Teorija se bavi funkcioniranjem univerzuma i sveobuhvatna je, ali istovremeno predstavlja jednostavan alat za razumijevanje bezbrojnih pojava.

Tradicionano se yin i yang predstavljaju simbolom koji nije prepoznatljiv samo na Istoku. Simbol izražava principe koji su esencijalni za ovu teoriju:

  • Krug simbolizira jedinstvo i beskrajnost životne energije, ona nema početka ni kraja i nalazi se u svemu.
  • Crta koja odvaja dvije suprotne sile je zakrivljena, pokazujući kretanje i konstantni protok yina u yang i obrnuto.
  • Unutar svake boje nalazi se točka druge boje. To pokazuje da ništa nije apsolutno i sve u sebi sadrži zametak svoje suprotnosti. Yin i yang jesu oprečni ali ne mogu postojati jedan bez drugog: nema topline bez hladnoće, ili onoga što je gore bez onoga dolje.
  • Dvije boje su u jednakoj proporciji, čineći dinamičnu ravnotežu. Kada je jednog aspekta više, manje je drugoga, a kad dosegne ekstremno stanje transformira upravo u svoju suprotnost. Primjer toga je mišić koji ako ga prejako naprežemo (yang), umori se i opusti (yin).

Izvorno je značenje yina i yanga “sjenovita strana planine“ i “sunčana strana planine“. Yin je prema tome povezan sa sjenom, hladnoćom, odmaranjem i mirovanjem. Yang je označavao suprotno: svijetlo, vrućinu, aktivnost, kretanje. Daljnjim asociranjem yanga sa Nebom i yina sa Zemljom nastao je niz kvaliteta pridruženih svakoj kategoriji. No uvijek treba imati na umu da su to relativne kvalitete. Da li je nešto yin ili yang ovisi samo o tome s čim ga usporedimo.

Yang

Yin

Nebo

svijetlo

vrućina

suho

Sunce

vatra

aktivnost

kretanje

tvrdo

ekspanzija

dizanje

nematerijalno

muško

Zemlja

tama

hladnoća

vlažno

Mjesec

voda

pasivnost

mirovanje

meko

kontrakcija

spuštanje

materijalno

žensko

U području tradicionalne kineske medicine princip yina i yanga koristi se za dijagnosticiranje stanja životne energije, ali i za opisivanje prirode i lokacije bolesti jer kvalitete yina i yanga mogu se također kategorizirati unutar tijela:

Yang

Yin

stragana površini

vanjsko

gornji dio tijela

ekstrovertno

više fizički

lijeva strana

akutno

sprijedaduboko

unutarnje

donji dio

introvertno

više intelektualno

desna strana

kronično

Koristeći yin-yang teoriju može se odrediti stanje konstitucije neke osobe ili njeno trenutno stanje. Svaka osoba ima konstitucionalnu tendenciju da bude više yin ili više yang. Međutim, ako yin ili yang dođu do stanja izrazite dominacije u tijelu ili umu, nastala neravnoteža uzrokovati će pojavu različitih simptoma. Dominacija yanga iskazuje se osjećajem napetosti, prevelike aktivnosti, vrućine, “blokirane energije“. Yin neravnoteža uključuje umor, letargiju, hladnoću, “manjak energije“.

(mm)

Comments are closed.